Recepty našich babiček

Publikoval Petra Wernischová
Datum 12.4.2016

Smaženka, která chutná jak smaženka z mléčných barů

 

3/4  hrnku cornflaků

1 vejce

kečup

hořčice

cibulka 

kyselá okurka

 

Cornflaky promícháš s jedním vajíčkem v hrníčku a usmažíš vzniklou hmotu na oleji, zlehka, aby smaženka nezčernala

 

Pak osušíš v papírové utěrce, pomažeš kečupem, hořčicí a ozdobíš cibulkou a kyselou okurkou, množství záleží na vé chuti. K nerozeznání od pravé smaženky, ale zato bez gramu mouky, tedy bez lepku:)

 

Paní Anna Nová, babička Adélky Nové, 2.D

Chlebová polévka 

15 dkg chleba, 1 cibule, 2l vývaru, 1 vejce, 1 smetana, petrželka, možno také houby a kořenovou zeleninu, nakonec trochu octa, sůl, pepř 

Chleba nalámat a ve vývaru trochu rozšťouchat šťouchadlem na brambory, přidat ostatní přísady a povařit. 

Polévku dělala už moje babička, většinou, když zbyl ztvrdlý chléb. Polévka neskutečně lahodná a k neuvěření, jaká dobrota se dá uvařit s láskou a péčí z obyčejného chleba:) Děkujeme za nápad, hlavně že " nezapad" .

Paní Ivana Kabelová, 95 let

 

Rychlá paštika z kuřecích jater 

0,5 kg kuřecích jater, 0,5 kostky másla, špetka majoránky, 1 lžička soli, špetka pepře, 2 stroužky česneku, 1 cibule, 7 ml mléka, 2 lžíce másla na opečení 

Játra osušit a nechat několik hodin naložená v lednici v mléce. Na másle opéct játra s cibulkou a česnekem, později i s trochou majoránky. Odstavit z ohně, přidat máslo, sůl, pepř a mléko a rozmixovat. Je možné také přidat ořechy nebo brusinky.

Luxusní, delikatesní paštika  a přitom zdánlivě obyčejná. A hlavně bez éček, čerstvá a vím, co v ní jím:) I zde děkujeme za inspiraci.

Paní Ivana Kabelová, 95 let

 

 

Cukrářská bábovka

 

2 hrnky polohrubé mouky

3/4 prášku do pečiva

3/4 hrnku cukru

1/2 hrnku oleje

1/2 hrnku mléka ( dojde-li Vám mléko, může být i voda)

2 vejce

citronová kůra z chemicky neošetřeného citrónu nebo i obyčejného citrónu, citrón je ale vždy dobré důkladně umít v horké vodě smíchané s octem

vanilkový cukr

 

Vše zamícháme, vlejeme do předem vymaštěné a vysypané bábovkové formy a pečeme pozvolna.

 

Velmi chutná klasická nedělní bábovka od paní Jindřišky Chomátové. Děkujeme.  Bábovku dle tohoto receptu upekla a foto v galerii pořídila a Bára Lackovičová ze 7. A:)

 

Kunratické masopustní rychlokoblížky

 

20 dkg hladké mouky

1 prášek do pečiva

1 vaničkový tvaroh tučný či polotučný

4 vejce

4 lžíce rumu

špetka soli

 

Pečeme na oleji či ve fritovacím hrnci, díky rumu koblížky nenasají tolik tuku. Vykrajujeme menší tvary, aby se koblížky rychleji propekly. Poté osušíme důkladě v papírové utěrce a obalíme v moučkovém či skořicovém cukru.

Jednou do roka před obdobím půstu  veliká pochoutka:) Recept získán od kunratických hospodyněk během letošního masopustního průvodu 

 

Lívance s ovesnými vločkami

 

1/2 litru vlažného mléka

kostka droždí

3 vejce

polévková lžíce cukru

3 hrnky polohrubé mouky se špetkou soli(hrnky klasické, čtvrtlitrové)

 

Vše důkladně promícháme a necháme kynout přibližně 15 minut. Mezitím namočím hrnek ovesných vloček do mléka. Po vykynutí vločky vmíchám do těsta a peču do latova na mírném ohni, nejlépe v lívanečníku, jdou i bez něj.Pečené lívance pomašluji rozpuštěným máslem a sypu skořicovým cukrem či zdobím dle libosti - tvaroh, jogurt, marmeláda, vanilkový cukr a tak dále. Nejlépe chutnají vlažné:))

 

Polské placky

Syrové brambory na jemno nastrouhám, přidám vejce, hladkou mouku, sůl, pepř, na jemno nastrouhanou cibuli. (přibližně 1 střední cibule na 4 velké brambory). Na zjemnění lze do těsta přidat lžíci zakysané smetany. Konzistence jako na bramborák. Smažím na pánvi a podávám s cukrem nebo na slano se zakysanou smetanou.

 Paní Anna Nová

 Jemná drožďová pomazánka pro děti

Nadrobno nakrájenou cibulku  osmahneme dozlatova na másle. Směs necháme trochu vychladnout a poté  do ní rozdrobíme čerstvé droždí. Na mírném plameni mícháme do rozpuštění droždí, do směsi poté vmícháme celé vejce. Po vychladnutí zašleháme tavený sýr, máslo nebo tvaroh. Podle potřeby dosolíme.Je možné přidat nasekanou petrželku nebo pažitku.

Tuto lehkou a zdravou pomazánku pamatují děti, které navštěvovaly MŠ Kunratice. Za recept moc děkujeme!

Paní Vlasta Vyhlídalová

Tvarohové šátečky

 

1/4 kg tvarohu měkkého tučného /dávám jaroměřický červený/

1/4 kg polohrubé mouky

1/4 kg másla lze i Hera

 

těsto rozválet, nakrájet čtverečky asi 5x5 cm, naplnit náplní,

na čtvereček půl lžičky náplně, dobře spojit, aby se nerozlezly.

 

Náplň

1/4 kg měkkého tvarohu

kousek másla

trochu cukr moučka

vanilkový cukr trochu

1 vejce

 

Pomašlovat vajíčkem.

Děkujeme za recept na

  jednoduché a lahodné šátečky, které jsou rychlé a dají se naplnit nejen tvarohem, ale lahodné jsou i s povidly či s mákem

Paní Anna Macháčková, 89 let

 

Linecký koláč

60 dkg polohrubé mouky

20 dkg tuku /Hera, máslo/

20 dkg cukru

vanilkový cukr

špetička soli

1 vejce

PDP

citrkůra

troška vlažného mléka

 

Zpracujeme na tuhé těsto, necháme odležet a vyválíme placku, kousek si necháme na mřížky.

Placku vložíme na plech, pokryjeme tvarohovou či marmeládovou náplní a navrch ozdobímy prožky zbylého těsta ve tvaru mřížek.

 

Recept nám poskytla paní Marie Skramovská, dcera prvního pana ředitele naší školy pana Tichého,  a sama nám ho upekla při pozvání na kávu a vyprávění o starých časech. Moc si toho vážíme a děkujeme.

Paní Marie Skramovská, 96 let, Obecnou školu v Kunraticích navštěvovala v letech 1923-1928

Velikonoční beránek či zajíček s tvarohem

 

250 g polohr mouky

250 g cukru hnědý či bílý

250 g tvarohu vanička či staniol

250g Hery či másla

5 vajíček 

1 PDP

1 vanilkový cukr 

šťáva z jednoho citronu

špetka soli

 

Žloutky utřeme s cukrem a máslem, přidáme tvaroh, vanilkový cukr , citronovou  šťávu, špetku soli a mouku smíchanou s PDP. Na závěr lehce vmícháme sníh

 

Recept  zděděný po paní Arně Nováčkové, babičce Adama Kytky, 6.A. Tvaroh dává těstu vláčnost a šťáva z citronu příjemnou nezapomenutelnou svěžest:) Děkujeme. 

 

Koláč s ananasem

Těsto:

2 hrnky hladké mouky

1 hrnek krystalového cukru

2 vejce

1 konzerva ananasu kostky i se šťávou

1PDP

 

Krém:

2 zakysané smetany

1 smetana ke šlehání (ušlehat a osladit)

1/2 hrnku mletých vlašských ořechů  na posypání

Vše smícháme a nalijeme na vymazaný plech a upečeme asi 30 minut o teplotě 170 stupňů. Ještě teplé potřeme krémem. - smícháme zakysanou smetanu s ušlehanou šlehačkou. Na povrch posypeme mletými ořechy nebo nastrouhanou čokoládou.Rozpočet na menší plech.

 

Miroslava Zubatá, rozená Shejbalová (74 let), ZŠ Kunratice navštěvovala v letech 1947 - 1955. Děkujeme! Podle  Vašeho receptu upekly naše paní kuchařky koláč na oslavy osmdesátých narozenin naší školy, všem moc chutnal a ocenili  jsme především jeho jednoduchost a rychlost:)